Blog

Wat zijn de 5 verleidingen van het tribale denken?

Na het bezoek van Daniel Shapiro (schrijver van het boek Duurzaam Onderhandelen) aan Nederland hebben wij besloten om in een blogreeks dieper in te gaan op de inhoud van zijn theorie. Hiermee willen we je praktische tips en adviezen geven omtrent onderhandelen. Dit is een voorproefje van de training Duurzaam Onderhandelen – een vervolg op Open Onderhandelen – die gepland staat op 4, 5 en 6 juli 2018. Vandaag het derde deel van de reeks: wat zijn de 5 verleidingen van het tribale denken en waarop moet je alert zijn?

Wat hebben jij en Odysseus gemeen?

Na 10 jaar te hebben gevochten in de Trojaanse oorlog waarschuwde de godin Circe Odysseus voor de sirenen. Met hun betoverende stemmen lokten zij zeelieden naar hun eiland, waar hun schepen te pletter sloegen en iedereen ten onder ging. Odysseus nam zijn maatregelen: zijn bemanning moest was in de oren stoppen en hem vastbinden aan de mast. Hoe harder hij zou smeken om te worden losgemaakt, hoe steviger ze de touwen moesten aantrekken. Dankzij dit plan ontkwamen Odysseus en zijn mannen aan de sirenen.

Wat dit eeuwenoude verhaal met jou te maken heeft? Veel. Het tribale effect is namelijk vergelijkbaar met de sirenen: je wordt ernaartoe getrokken. In een emotioneel geladen conflict komt deze aantrekkingskracht voort uit een sterke emotionele dynamiek die Shapiro ‘de 5 verleidingen van het tribale denken’ noemt. Dit zijn:

1. Vertigo: een verwrongen bewustzijnstoestand waarin een relatie je emotionele energie opslokt.

2. Herhalingsdwang: een ondermijnd patroon van gedragingen die je telkens van jezelf moet herhalen.

3. Taboes: sociale verboden die samenwerkingsverbanden in de weg staan.

4. Aanval op het heilige: een aanval op de betekenisvolste pijlers van je identiteit.

5. Identiteitspolitiek: de manipulatie van je identiteit in andermans politieke voordeel.

Weersta de verleidingen!

De verleidingen zijn emotionele krachten die zorgen voor vijandige relaties. Ze trekken je naar het tribale effect toe of trekken je er dieper in. Je bewustzijn vervult zich met zelfgenoegzaamheid en pijnlijke gevoelens verdwijnen in je onderbewustzijn. Het resultaat: een bevordering van vijandig gedrag. Hoewel de 5 verleidingen je identiteit proberen te beschermen tegen beschuldiging, verandering en uitbuiting, werken ze in de praktijk contraproductief. Net als het tribale effect zelf, versterken ze een mindset van zelfbescherming, waardoor de kans op samenwerking kleiner wordt.

Deze processen vind je terug in de relationele matrix, die je hier kunt bekijken. De 5 verleidingen trekken je richting het tribale effect, terwijl de integratieve dynamiek je naar een meer productieve mindset toe trekt. Het is cruciaal om voorzichtig langs de verleidingen te laveren. Alleen zó vermijd je dat ze je richting het tribale effect trekken – en zorg je ervoor dat jou een ander lot wacht dan de zeelieden die wél bezweken voor de sirenen!

Blijf met onze maandelijkse ‘Impuls’ op de hoogte van de ontwikkelingen en onze inzichten op het gebied van: