Blog

“De rit naar huis was een andere dan de heenreis”

Het jaar is leerzaam begonnen voor drie consultants van i-to-i. Paul van Orsouw, Doede van der Pol en Wilko Bulte hebben de training Open Onderhandelen van FP&P gevolgd en vertellen hun ervaringen.

“Ik vond het vooral interessant om te begrijpen hoe alpha georiënteerde mensen naar de wereld kijken” aldus Wilko. “Ik ben zo gewend om met beta’s om te gaan dat dit een wijze herinnering was dat niet iedereen op dezelfde manier denkt”.

Doede vond vooral het feit dat je een spiegel voor gehouden krijgt leerzaam. “We hebben het allemaal zo druk in onze dagelijkse levens dat we de tijd niet nemen om even te reflecteren over ons eigen gedrag en onze motivaties.”

Paul is het daarmee eens en voegt toe: “Door diverse collega’s bij i-to-i werd de training ‘Open Onderhandelen’ mij aanbevolen. Er van uitgaande dat uit eerdere cursussen en door ervaringen ik voldoende ‘equipped’ was op het gebied van onderhandelen, werd op de eerste dag van de training mijn sceptische kijk onverwacht maar aangenaam verrast. Het FPnP team presenteerde een pragmatische aanpak gericht op primair behalen van balans tussen personen in situaties en niet zozeer het behalen van een persoonlijk resultaat. De training heeft voor mij een proces in werking gezet waardoor ik mijzelf steeds meer bewust word van een situatie, de personen en de algemene belangen hierin. De begeleiding door het FPnP team is mij zeer goed bevallen. Er was tijd en ruimte voor individuele doelen maar de focus van de training was op een algemeen belang. De drie dagen ‘Open Onderhandelen’ vlogen voorbij en de rit naar huis was een andere dan de heenreis.”

i-to-i heeft sinds haar oprichting in 2000 al haar consultants naar de opleidingen van FP&P gestuurd. “De combinatie van het leren toepassen van de Harvard Negotiation Technique waar aan de belangen van beide partijen tegemoet wordt gekomen, samen met het verkrijgen van diepgaand inzicht in je eigen handelen en zijn, is een erg krachtige leergang. Er is niemand die onveranderd en zonder nieuwe inzichten terugkomt” aldus Theresa Hatch, Directeur van i-to-i.

De auteur van de Harvard Negotiation Technique en het book ‘Getting To Yes’, Roger Fisher, is in 2012 overleden, echter zijn bijdrage aan vrede in de 20ste eeuw kan niet onderschat worden. Robert Jan Steinmetz en collega’s zorgen dat zijn legacy voortleeft.

www.i-to-i.nl

Blijf met onze maandelijkse ‘Impuls’ op de hoogte van de ontwikkelingen en onze inzichten op het gebied van: