Blog

‘Ik zet m’n fijngevoeligheid voortaan in als kracht’, Veerle Moons, HR-business partner en coach

‘Ik was altijd degene die met het meeste werk naar buiten ging na een vergadering. Wat ik wilde leren in de meerdaagse training bij FP&P, was om nee te zeggen en om beter mijn eigen grenzen te bewaken. Door deze training, en het individuele traject dat ik later volgde, heb ik inderdaad geleerd om beter voor mezelf op te komen, niet direct alle verantwoordelijkheid naar me toe te trekken en bovendien beter naar de signalen van mijn lichaam te luisteren. Ik kan iedereen zowel de training met het team als de individuele begeleiding, aanraden, omdat het echt de beste versie van jezelf naar boven haalt. Ik zit stukken beter in mijn vel, leef bewuster en heb mijn zaken, ook op mijn werk gewoon veel beter op orde. In een vergadering weeg ik beter af wat echt tot mijn takenpakket hoort, en spring uiteraard ook nog graag bij. Daardoor houd ik de balans continu beter vast, en heb ik vooral de juiste zaken op mijn bordje liggen. Tussen de gesprekken van mijn individuele traject door zaten bewust steeds een aantal maanden reflectietijd, zodat ik het geleerde ook concreet toe kon passen in mijn dagelijkse praktijk.’ Aan het woord is Veerle Moons, HR-business partner & coach zij volgde een training over leiderschap en coaching bij FP&P.

Bewuste keuze voor vervolg

‘Mijn individuele gesprekken volgden de meerdaagse teamtraining dus op, want daar is het in basis allemaal mee begonnen. In drie dagen tijd wilden we met ons team leren van welk gedrag we met elkaar afscheid wilden nemen en waar we juist naartoe wilden. Het was heel bijzonder om te merken dat de trainers direct een open sfeer konden neerzetten. Daardoor durfden mensen zich al snel kwetsbaar op te stellen en persoonlijke verhalen te delen. Die warme sfeer en naar elkaar willen luisteren hadden echt een meerwaarde gedurende die dagen. Het maakte ook dat je anders maar je collega’s ging kijken, alsof er meer begrip ontstond voor elkaar. Voor mij persoonlijk was het best heftig allemaal. Ik was heel erg aan het reflecteren op mezelf en merkte al snel wat ik al veel langer wist: ik moest beter luisteren naar mijn lichaam. En het was juist in dat groepsgebeuren dat ik besloot: hier moet ik iets mee gaan doen. Helemaal op het einde van de driedaagse teamtraining werd ons gevraagd om een persoonlijk leiderschapsplan op te stellen. Ik voelde maar één ding: ik kán niet meer, ik kan niet meer nadenken over mezelf. Dat was het moment dat ik besloot een individueel traject in te gaan. En daar heb ik geen moment spijt van gehad’, aldus Veerle.

Geslaagd traject

‘Voor mij was het het traject geslaagd als ik weer wat meer mezelf was. Ik was er al heel lang te veel voor anderen en besefte niet meer wat ik zelf eigenlijk graag deed en waar ik intrinsiek blij van werd. In het algemeen sta ik nu steviger in mijn schoenen. Alles bij elkaar heeft dat wel een jaar geduurd. Een van de belangrijkste vragen vanuit FP&P was: wat zijn jouw waarden, waar je geen concessies aan doet? Die vraag vond ik lastig te beantwoorden en daar schrok ik eigenlijk best wel van. Inmiddels heb ik geleerd ook in mijn vrije tijd datgene te doen waar ik zelf als mens gelukkig van word. Voor mij gold dat er nog individuele gesprekken nodig waren om mijn doelen te bereiken, maar voor mijn collega’s was dat bijvoorbeeld niet zo. De behoefte aan verdieping hangt ook een beetje van de vraagstukken af waar je als mens mee rondloopt denk ik.’

Waardeer het kleine

‘Mijn advies voor mensen die zich in bovenstaand verhaal kennen: heb wat geduld en besef dat ontwikkelen en vooruitgang soms in hele kleine dingen zit. Zo vond ik mezelf labiel, door alle emoties, terwijl ik eigenlijk gewoon in beweging was. Het loslaten van de controle was behoorlijk spannend. Maar nu bewaak ik mijn grenzen beter en soms kan ik verantwoordelijkheden beter bij de juiste mensen laten liggen. Wat ik heb geleerd? Heel veel, maar het belangrijkste is misschien wel dat je mooi bent zoals je bent. Dat je echt jezelf moet zijn en geen kopie van anderen, want die zijn er immers al zoveel. Beseffen dat je jezelf mag zijn en dat ook durven uitdragen was voor mij het begin van een nieuwe, mooie weg’, besluit Veerle.

Ook toe aan Leiderschap & Coaching?

Herken jij je in het verhaal van Veerle? Wil je ook meer weten over leiderschap en coaching? Is het ook voor jou tijd voor verandering? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag om de beste versie van jezelf te worden.

Blijf met onze maandelijkse ‘Impuls’ op de hoogte van de ontwikkelingen en onze inzichten op het gebied van: