Blog

Hoeveel vertrouwen geef jij de mensen om je heen?

Herken je de volgende situatie? Op maandagochtend informeer je kort bij je collega hoe zijn weekend was, en zonder echt te luisteren ga je snel aan de slag met je overvolle mailbox, drukbezette agenda en het voorbereiden van die eerste afspraak. Maar eerst even snel een kop koffie alvorens tot serieuze business over te gaan… Eigenlijk is het best gek dat we online meer met elkaar verbonden lijken, dan dat we dat (in dit voorbeeld op de werkvloer) met elkaar in het echte leven zijn. En dat terwijl verbondenheid een voorloper van vertrouwen is.

Stilte versus woorden

Een tijd geleden organiseerde ik samen met Robin Beker twee workshops die specifiek handelden over vertrouwen. Wanneer we bezig zijn met wat er speelt tussen mensen en kijken naar persoonlijke drijfveren, dan richten we ons van nature al snel op taal, op woorden dus, om onze emoties uit te drukken. Deze keer deden we het anders: we oefenden in stilte. Het was heel bijzonder om te merken hoe, in dit geval vreemde mensen, elkaar vertrouwen kunnen geven door alleen maar in elkaars aanwezigheid te zijn. Kun je nagaan wat de toevoeging van bewust gekozen woorden doet in een positieve benadering naar de ander.

Het voorspellen van een huwelijk

Het was in de tijd dat wij Daniel Shapiro, een wereldberoemde expert op het gebied van onderhandelen en conflictoplossing mochten ontvangen. We werken al jaren intensief met hem samen en hij is als een van ’s werelds grootste vredesonderhandelaren verbonden aan Harvard University. Twee dagen workshops geven en een aantal gesprekken verder, was de essentie van onze boodschap meer dan duidelijk: alles draait om waardering. En vertrouwen natuurlijk. Zo deelde hij het verhaal dat uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat na slechts één minuut met 90% zekerheid te voorspellen is hoe lang pasgetrouwde stellen daadwerkelijk getrouwd blijven. Hoe dat werkt? Tijdens een test waarin men vraagt om te praten over een conflict dat tussen hen speelt, registreert meetapparatuur exact hoe ze reageren. Daarnaast wordt beoordeeld in hoeverre men in staat is om niet alleen het conflict te benadrukken maar ook positieve zaken in de relatie te benoemen. Onze gezamenlijke conclusie is dat het huwelijk in een goede staat verkeert en lang zal duren wanneer partners in staat zijn om ten opzichte van een negatief aspect tenminste vijf positieve te blijven benadrukken.

De praktijk

Terug naar de maandagochtend, je bent druk met je offerte, wil nog snel even de betrokken klant bellen om je handtekening binnen te halen en stoort je aan die luidruchtige collega naast je… Accepteer die emotie zonder weerstand en probeer er de volgende keer eens minimaal 3 positieve punten tegenover te zetten. Denk aan bovenstaand voorbeeld en kies voor langdurige relaties waarin vertrouwen en waardering de boventoon voeren. Het maakt jou gelukkiger, bedrijven succesvoller én de wereld een klein beetje mooier. Onze trainingen helpen je actief bij het kiezen voor deze levenshouding. Neem contact met ons op voor meer informatie of schrijf je direct in.

Blijf met onze maandelijkse ‘Impuls’ op de hoogte van de ontwikkelingen en onze inzichten op het gebied van: