Blog

Barbara Antonioli: ‘ Zó leerde ik nog succesvoller te levelen met mijn gesprekspartner.’

‘Na 16 jaar media, bij Radio 538 en RTL Nederland, wilde ik graag aan de andere kant van de tafel het salesvak ervaren. Bij FP&P volgde ik de training Open Onderhandelen, omdat ik wilde leren meer rust in mijn gesprekken te pakken enerzijds en anderzijds om beter te leren inschatten of ik en mijn klant zich in dezelfde fase van het verkoopgesprek bevinden.’ Aan het woord is Barbara Antonioli, key accountmanager MASS Benelux bij KAO Corporation.

Intensief en mooi traject

‘Ik heb al behoorlijk wat onderhandelingstrainingen gevolgd tijdens mijn loopbaan, maar bij KAO waren ze zó enthousiast over FP&P dat ik deze training heel graag wilde volgen. Het leuke van deze training is dat je met allerlei verschillende, onbekende mensen in een groep terecht komt. Iedereen komt uit een andere branche, maar elke deelnemer heeft op de een of andere manier te maken met onderhandelingen in zijn of haar vakgebied. Het is best intensief, je bent drie dagen lang bijna 24 uur per dag samen: van het vroege ontbijt tot het late diner, en ook daarna gaan de gesprekken vaak nog door. Omdat iedereen zich zo kwetsbaar durft op te stellen, ontstaat er al snel een hele bijzondere sfeer in de groep’, aldus Barbara.

Mijn belangrijkste les

‘Van nature ben ik nogal veel aan het woord. Daardoor krijg ik niet altijd de kern van het gesprek naar boven: in de praktijk komt het wel eens voor dat ik voor mijn gevoel op hetzelfde level zit als mijn gesprekspartner, maar dan blijkt pas later in het gesprek dat mijn gesprekspartner nog volop nadenkt over issues die in mijn beleving al lang opgelost zijn. In deze training heb ik onder meer geleerd dat je op hetzelfde niveau kunt komen als het je lukt om de emotie uit de lucht te halen, bijvoorbeeld door steeds door te vragen en te toetsen of je nog op hetzelfde niveau zit’, zegt Barbara. ‘Wat ook heel gaaf was in deze training, was dat je los van de groepssessie, ook een case één op één met een trainer kon bespreken. Dat heeft me veel gebracht, omdat ik nét een hele pittige onderhandeling op mijn agenda had staan. Bij FP&P heb ik geleerd dat je openstaande issues uit het verleden tijdens de onderhandeling het beste meteen ter sprake kunt brengen. Zo gezegd zo gedaan: de onderhandeling is heel positief verlopen en dat heeft me veel vertrouwen gegeven.’

Positieve insteek op een prachtige plek

‘In trainingen die ik in het verleden heb gevolgd, heb ik wel eens meegemaakt dat het er op persoonlijk vlak pittig aan toe ging. FP&P pakt dat anders aan. Daar draait het om positiviteit en intensief delen, leren en groeien met elkaar. De locatie waar het allemaal plaatsvindt is overigens ook erg mooi. Je bevindt je midden in de bossen, kunt er heerlijk eten en relaxen, bijvoorbeeld door even de sauna in te gaan, of door na de lunch of in de avonduren lekker te wandelen. Het is een soort mooie combinatie van intens getraind worden en nieuwe dingen leren. Ook daarna blijft FP&P contact onderhouden: enkele weken na de training ontving ik mijn eigen geschreven kaart om mezelf te herinneren aan de gestelde leerdoelen tijdens de training.’

Goed voorbereiden en toch relaxen

‘Ook de vuistregels die ik heb geleerd tijdens deze training Open Onderhandelen helpen me nog elke dag om mijn gesprekken zo constructief mogelijk te voeren. Bijvoorbeeld ook om meer to the point te communiceren in de e-mails die ik verstuur. De vuistregels daarentegen gaan over onderscheiden en investeren, persoonlijk vertrouwen, belangen en zienswijzen, samen opties uitdenken en beslissen, redelijkheid en objectieve criteria en tot slot over het beste alternatief zonder overeenkomst. Het gaat in dit blog te ver om de exacte werking ervan uit te leggen: maar als je deze vuistregels toepast in je onderhandelingsgesprek dan wordt het makkelijker om een onderhandeling effectief af te ronden. Tot slot heb ik ook geleerd om gewoon wat relaxter te zijn in mijn voorbereiding op het onderhandelingsgesprek. Ik bereid mijn gesprekken nog steeds goed voor, dat zit nu eenmaal in mijn aard, maar ik ga nu wel veel meer ontspannen naar mijn afspraak. Deze ontspanning helpt me dan weer om meer rust in het gesprek te brengen en de onderhandeling sneller en effectiever af te ronden. En daar ben ik heel blij mee’, besluit Barbara met een lach.

Bekijk hier de hele video

Ook toe aan Open Onderhandelen?

Vragen? Meer informatie? Of gewoon een koffie doen? Neem even vrijblijvend contact met ons op, we kijken uit naar je bericht!

Blijf met onze maandelijkse ‘Impuls’ op de hoogte van de ontwikkelingen en onze inzichten op het gebied van: