Blog

Bas van Veen, partner BDO Accountants & Adviseurs: ‘Succesvolle cultuuromslag dankzij trainingen van FP&P’

‘Ik had al eerder trainingen bij FP&P gevolgd en was daar erg enthousiast over. Toen ik in 2012 bij BDO startte, was er een ontwikkeling gaande: we wilden meer verbinding creëren en een transitie inzetten waarbij onze teams van een reactieve naar een meer proactieve houding zouden omturnen. Ook voor dit traject, onder meer voor de training Leiderschap, Coaching en Teamontwikkeling, was de keuze voor FP&P al snel gemaakt.’ Aan het woord is Bas van Veen, Partner Audit & Assurance bij BDO Accountants & Adviseurs.

Diverse trainingen

‘Voordat we echt van start gingen, hebben we met het management heel goed nagedacht over wat we dan eigenlijk concreet wilden bereiken. Er kwamen verschillende vragen aan bod: hoe communiceer je met de ander? Hoe volwassen ben je eigenlijk als organisatie op dit moment? En hoe ga je met elkaar om als het druk is op de werkvloer: ga je de boel op spanning brengen of lukt het je ook dan nog om de ander te begrijpen en daardoor verbinding te creëren? Dat soort zaken leer je uiteraard niet in enkele dagen training, en inmiddels hebben we al heel wat dagen, via FP&P, in en met elkaar geïnvesteerd. Het is een waardevol project geworden dat een echte cultuuromslag teweeg heeft gebracht’, aldus Bas.

De juiste context: dit heeft het gebracht

‘Het was, los van de inhoud, ook bijzonder prettig dat we buiten onze normale kantooromgeving samen waren. Dat geeft toch een andere mindset. Gedurende de eerste ochtend werd er al direct een sfeer neergezet die uitnodigde om open te zijn en, wanneer men dat wilde, kon vertellen wat er op persoonlijk vlak speelde. Het gaf onderling meer begrip en minder veroordeling naar elkaar. Populair gezegd: je leerde om voorbij iemands’ gedrag te kijken. Na een stuk theorie waarin we leerden hoe de psyche van de mens in elkaar zit en hoe je als leider verschillende rollen hebt, werd het vervolg ingezet. Dat gebeurde onder meer door video-opnamen te maken van rollenspellen. Dat was bijzonder leerzaam, met name omdat er af en toe een time-out werd ingelast, waarin de trainer aangaf: ‘Ik zie je nu dit en dat doen, zie je hoe de ander daarop reageert?’ Het was verbazingwekkend om terug te zien’, zegt Bas. In het algemeen durf ik inmiddels wel te stellen dat we op zakelijk vlak, nogal eens achter maskers blijven met elkaar, en dat we veiligheidshalve dan maar teruggrijpen op de inhoud waarin iedereen voor zijn eigen belangen knokt. Terwijl dat, als we opener met elkaar omgaan en durven uitspreken wat de verschillende belangen zijn, dit de kwaliteit van de besluitvorming en daarmee de oplossing zeker ten goede komt. Sterker nog, vaak blijkt er in een ogenschijnlijke tegenstrijdigheid van belangen, een grote gemene deler te zitten.’

Hoezo hoge kosten?

‘Men zegt weleens dat intensief trainen kostbaar is, maar daar kijk ik toch wel anders tegenaan. Medewerkerstevredenheid laat zich immers niet eenvoudig in cijfers rondom kostenverlaging vangen. Zo zijn onze uitstroomcijfers bijvoorbeeld significant lager dan voorheen, en dat brengt een forse besparing op verborgen kosten met zich mee. Alleen al omdat mensen waarin je volop met elkaar geïnvesteerd hebt, niet meer vroegtijdig de organisatie verlaten, omdat ze één of twee jaar eerder weggingen dan verwacht. De olievlekwerking binnen onze organisatie is in volle gang. Door een kleine 30 partners en managers structureel te trainen, ontstaat er een soort natuurlijk ambassadeurschap, waardoor de opgedane kennis blijvend toegepast wordt. De training werkt immers als een soort zaadje dat geplant wordt: als het geen water krijgt zal het nooit tot volle wasdom komen. En bovendien, vaak kun je al 80% van de ergernissen bij een ander wegnemen, puur door te informeren wat er speelt in iemands’ leven, zowel zakelijk als privé. Stiekem droom ik ervan dat BDO onder afstuderende jonge mensen meer en meer gezien wordt als een bedrijf waar je heel graag wilt werken, omdat je er je passie op een duurzame manier blijvend kunt ontwikkelen. Vertrouwen, samenwerken en op een proactieve manier communiceren, zijn hierbij belangrijke thema’s. Dat geven we overigens ook praktisch vorm door ontbijtsessies te organiseren, maar ook iedere eerste maandag van de maand iets actief te doen. Activiteiten gaan van zeilen tot mediteren en van taekwondo tot een complete wintersportvakantie.’

De ideale situatie

‘In de ideale situatie wil je er als manager naartoe dat je alleen maar hoeft te faciliteren, waardoor je iedereen in zijn kracht kan zetten. En dat is precies wat ik nu binnen onze organisatie zie gebeuren: mijn teamleden zijn door de bank genomen zó intrinsiek gemotiveerd om een goede job neer te zetten, dat ik soms zelf de studieboeken weer in moet, omdat ze met dusdanig inhoudelijk sterke vragen komen voor bepaalde casussen, dat ik zelf ook uit moet zoeken hoe het exact in elkaar zit… En dat is práchtig om mee te maken. Ik geloof dat de kwaliteit van een organisatie wordt geleverd door de mensen die erin werkzaam zijn, dus hoe logisch is het dan dat je ze optimaal faciliteert. Een meerdaagse training bij FP&P is een bijzonder goede start voor die verandering’, besluit Bas.

Ook toe aan serieuze organisatieontwikkeling?

Volg dan onze training. Meer informatie inwinnen? Van harte welkom! Neem contact op, we helpen je graag verder op weg.

Bekijk hier de hele video

Blijf met onze maandelijkse ‘Impuls’ op de hoogte van de ontwikkelingen en onze inzichten op het gebied van: