Blog

Als leider reageren in tijden van crisis: zó doe je dat

Ieder mens reageert anders op een crisissituatie. Waar de een bevriest, vlucht de ander en gaat de laatste over tot actie. Het is, juist in deze tijd waarin het corona-virus ons dwingt om anders naar bestaande kaders te kijken, belangrijker dan ooit om te besluiten hoe je omgaat met deze nieuwe situatie. In ons vorige blog hebben we al stilgestaan bij de grote impact die de huidige periode heeft op goed leiderschap. In de jarenlange ervaring die we opdeden zagen we keer op keer hetzelfde terug: het durven aangaan van de dialoog op een open, creatieve manier maakt steeds het verschil. Naar elkaar willen en kunnen luisteren, respect opbrengen voor de ander, ook als de persoon in kwestie een andere mening heeft. Wanneer de intentie er is om de ander naar een hoger niveau te tillen, hem of haar als het ware boven zichzelf uit te laten stijgen, dan ontwikkel je samen.

Terug naar de basis

Hoe het komt dat deze houding zo goed werkt? Het heeft te maken met de diepste kern in onszelf. Met een diep gegroeid verlangen om de ander te helpen en te laten groeien. En dat bereik je alleen door verder dan trots, ego en eigenbelang te kijken. Het maakt dat je onderdeel bent van iets groters dan jezelf, van het grotere geheel zou je kunnen zeggen. Als je als leider hebt besloten dat je er vooral bent om het team te dienen, in plaats van dat je onbewust bewijzen wil hoe succesvol en krachtig je bent, dan doe je niet alleen jezelf, maar ook de mensen om je heen een groot plezier. Hoe je dat bereikt? We helpen je er graag bij.

Stel de juiste vraag

Kijk naar jezelf en stel deze vraag: ‘Gaat mijn leiderschap over ‘me’ of gaat mijn leiderschap over ‘we’? Je verstand zal willen antwoorden, maar je gevoel vertelt je, zoals altijd, nog eerder de waarheid. De manier waarop een organisatie reageert, heeft vooral te maken met de manier waarop er leiding gegeven wordt. Dáár ligt de kracht van een echte leider: er ligt een gouden kans om impact op de wereld om je heen te maken. Hoe je dat precies doet lees je in ons volgende blog. Wil je eerder met ons sparren? Of een casus spiegelen? Dat kan. Uiteráárd kan dat. Neem contact met ons op, we kijken uit naar je bericht.

Blijf met onze maandelijkse ‘Impuls’ op de hoogte van de ontwikkelingen en onze inzichten op het gebied van: