Blog

Terug naar kantoor: hoe ga je weer socializen?

Onze vriendschap gaat al minstens twintig jaar terug. En toch: de eerste keer dat we weer met de vriendengroep uit mijn studiejaren samen kwamen, verliep stroef. We hadden met de hele groep mannen plus kinderen op vaderdag afgesproken in de dierentuin van Blijdorp. Ik had er van tevoren ontzettend veel zin in. Eindelijk weer eens met de mannen bij elkaar. Eenmaal daar merkte ik dat het niet zomaar was als vanouds. ‘Goh.. dus.. jij nog vakantieplannen?’, waren het soort vragen waarmee we de gesprekken op gang probeerden te brengen. Maar ze kwamen nooit echt van de grond. Hoe kon het met zo’n hechte groep vrienden toch opeens zo onwennig voelen?

Nu we weer teruggaan naar kantoor, en het intensieve contact met onze collega’s weer oppakken, gaan we dit soort ongemakkelijkheden waarschijnlijk ook voelen. Hoe zorgen we dan dat we weer zo makkelijk en soepel als altijd gaan socializen?

Opnieuw met elkaar aftasten

Je zit zo lang in je eentje. Als je elkaar dan opeens weer regelmatig ziet, kan dat in het begin best ongemakkelijk voelen. Dat merkte ik ook met mijn vrienden die ik in Blijdorp weer sinds lange tijd zag. Het begon al bij het groeten. Hoe ging ik dat doen? Daar hoefde ik vroeger geen seconde over na te denken, maar nu stond ik daar te wikken en wegen: geef ik nou gelijk een knuffel, een boks of laat ik het bij een zwaai? Die automatische consensus die we hierover hadden bereikt, is na anderhalf jaar corona verdwenen. Er moeten opnieuw dingen uitgevogeld worden. Dat ga je ook zien op kantoor. Niet alleen het groeten, maar ook: hoe persoonlijk maak je het met je collega’s?

Hoe persoonlijk gaan we het weer maken?

Ik geloof dat je inhoudelijk in je werk maar zo ver komt als de persoonlijke relatie je toestaat. Hoe beter die is, hoe groter de kans dat je komt tot het realiseren van (gezamenlijke) doelen. Met een goede band is er immers vaak veel meer ruimte om naar elkaar te willen luisteren.

Als we allemaal teruggaan naar kantoor komt er weer meer ruimte om die persoonlijke band te versterken. Straks ga je weer samen lunchen, heb je gezamenlijke koffiemomenten, of ga je even wandelen. Maar ik denk dat we in de gaten moeten houden dat we dan ook het échte gesprek voeren.

Terug vluchten in het digitale

Even naar iemands bureau toelopen voor een vluchtig overleg: dat wordt opeens een belangrijk gebaar. Het gevaar is nu dat we snel vluchten in het digitale contact. Dat we denken: ‘Nou, ik stuur wel even een mailtje. Dat is net zo makkelijk, en dat heeft het afgelopen jaar ook prima gewerkt.’

Ben jij zo iemand die moeite heeft met de draad weer oppakken? Het helpt misschien om te delen met je collega’s hoe je het ervaart. Dat creëert op zichzelf al een contact of verbinding. Misschien voelen zij zich net zo, en zijn ze blij dat jij het benoemt. En doe het vooral stapje voor stapje. Je hoeft echt niet gelijk weer bij iedere collega een half uur aan zijn bureau te staan.

Dus wat nu?

Dus wat moeten we nu? Eigenlijk is er geen goed en geen fout. Alleen maar wat voor jou werkt. Net zoals we geleidelijk een nieuwe vorm hebben gevonden voor contact op afstand, gaat er ook een nieuwe vorm komen voor contact zonder afstand. De enige manier om er achter te komen wat voor jou en je collega’s werkt is: praat erover en probeer!

Weten wat jouw impact is op anderen, juist nu? Doe onze Impact Test en krijg inzicht in jouw impact op anderen.

René is iedereen en iedereen is René. René beleeft en beschrijft de dingen die we allemaal kunnen tegenkomen in onze ontwikkelingsreis.

 

Blijf met onze maandelijkse ‘Impuls’ op de hoogte van de ontwikkelingen en onze inzichten op het gebied van: