Blog

Impactcontrollers

Afgelopen zomer sprak ik Robin Beker weer eens na lange tijd. Ik was al een tijdje werkzaam als BU directeur bij DPA Finance. Robin had het leven als lijnmanager ingewisseld voor eigenaar/coach bij FPnP. Al snel hadden we het over de eigenschappen die wij toedichtten aan succesvolle interim consultants, ongeacht het specialisme dat ze beheersen. Veel meer op de persoonlijke ontwikkeling naast (vanzelfsprekende) vakinhoudelijke expertise.

Precies dat was hetgeen ik bij de interim professionals van DPA Finance ook als kritische succesfactor zie. Ik zie het ook terug in de beoordelingen die klanten DPA geven: bovengemiddeld hoge scores en bijna uitsluitend vergezeld met quotes als “verwachtingen overtroffen” en “impactvol”.

Wil niet iedereen zulke professionals en waar zijn ze dan? Het antwoord op deze vragen is de roadmap geworden voor mijn Business Unit aankomend jaar/jaren. Excellente business controllers aan DPA Finance binden zodat bij klanten impact kan worden achtergelaten. Wij noemen ze Impactcontrollers! Voor de vakinhoud heb ik samen met The Hague Executive Campus een post HBO opleiding samengesteld die door Avans met een diploma wordt bezegeld. Voor persoonlijke ontwikkeling van onze aankomende impactcontrollers heef FPnP een 2-jarig traject samengesteld, bestaande uit een scan, diverse trainingen, persoonlijke coaching en implementatiedagen. Belangrijk is dat ik en mijn accountmanagers eerst zelf (delen van) het programma doorlopen. Zo kan je het “impact” gedachtengoed overbrengen en bij de selectie van nieuwe collega’s uitdragen. De eerste controllers hebben de eerste training gevolgd. Mooi vond ik een uitspraak van een aankomend impactcontroller: “als impactcontroller wil ik niet meer vechten en vluchten maar juist in verbinding blijven met mijn opdrachtgever, ook al moet je soms vechten tegen oude patronen en gedrag.”

Ik heb zelf de module ‘Leiderschap en Coaching’ gevolgd. Zakelijk gezien bracht mij het leiderschapsmodel – dat centraal staat tijdens de training – het inzicht dat mijn klanten zich in 3 fases kunnen bevinden, reactief, actief en proactief. Dit maakt het begrijpen van de klant, in al haar dynamieken, makkelijker en dus het maken van de perfecte match met interim professionals. Voor mijn eigen ontwikkeling bemerkte ik door de training dat ik onder druk van bijv. een klantvraag een oud patroon laat zien om geen confrontaties aan te gaan. En dat dit helemaal niet nodig is, omdat confrontaties – die ik vaak associeerde met iets negatiefs – en verbinding maken, heel dicht bij elkaar liggen. Inmiddels heb ik in diverse situaties baat gehad door als win-win uit elkaar te gaan, ondanks inhoudelijke verschillen.

Meer over de impactcontroller is te lezen op www.impactcontroller.nl.

Martijn Kosters
DPA Finance

Blijf met onze maandelijkse ‘Impuls’ op de hoogte van de ontwikkelingen en onze inzichten op het gebied van: