Blog

The Times They Are A-Changin’ (3)

Vijfluik over crisisdenken, vernieuwing en leiderschap.

Waarom we ons hoofd moeten draaien als we leidinggeven

Flexibel kunnen omgaan met leiderschapsstijlen is afhankelijk van de ontwikkeling van het bewustzijn van de leider. In welke mate kent en herkent hij zijn eigen gedrag, zijn aannames en gevoelens? En heeft hij oog voor wat zijn omgeving in de gegeven situatie nodig heeft?

Arend Ardon laat het zien met zijn onderzoek: ‘Hoe managers onbewust verandering blokkeren’. Het zijn vaak de onbewuste aannames van managers die hen in de problemen brengen. Wij herkennen door onze ervaring als trainers en organisatieadviseurs zijn stelling dat mensen als het spannend wordt de boel ‘onder controle’ willen houden. Dat doen ze door inhoudelijk te blijven en niet te melden wat ze merken, denken en voelen. In feite zijn ze continu bezig om strategieën te ontwikkelen voor suboptimale situaties. Om te overleven. ‘Zo werkt dat nu eenmaal hier.’ Dodelijk.

Otto Scharmer noemt gebrek aan aandacht voor de invloed van de persoon van de leider ‘the blind spot’. De plek die we niet zien. De reden waarom we in de auto ons hoofd moeten draaien als we inhalen. ‘Er is een deel dat de achteruitkijkspiegels niet tonen. De invloed van onszelf op de ander is vaak een blinde vlek. Om die te kunnen zien moeten we ons hoofd draaien naar de ‘spiegel’ en ons zelf onder ogen komen. Als we onszelf waarnemen zijn we ook in staat om te zien of het effect wat we hebben met onze intentie overeenstemt.’

Als dat niet zo is, zijn we vaak geneigd de schuld buiten ons te zoeken. Zegt ook de Belgische communicatietrainer en filosoof Eric Schneider: ‘Alsof we een vlekje op ons gezicht in de spiegel zien en het op de spiegel proberen weg te vegen.’ Een ander moet dus veranderen om het door ons gewenste effect te krijgen. En met die zienswijze onderschatten we onze mogelijkheid om iets zélf ten goede te keren. De sleutel van de poort van verandering en succes hangt aan onze binnenkant.

Robert Jan Steinmetz | Frits Wilmsen | Robin Beker

Blijf met onze maandelijkse ‘Impuls’ op de hoogte van de ontwikkelingen en onze inzichten op het gebied van: