Blog

Eenvoud voor gevorderden

‘Ieder mens is een geboren leider. Bij je geboorte krijg je de opdracht mee vanaf een zeker moment je eigen leven te leiden. Leiderschap is daarmee in essentie dus van en voor iedereen. Velen van ons zetten in hun leven een stapje verder en maken van leiderschap hun beroep. Een zware verantwoordelijkheid. Naar de ander, maar ook naar jezelf!
Als iedereen is uitverkoren om een leider te zijn, als dit universeel is, hoe is het dan toch mogelijk dat er zoveel mensen vastlopen in hun eigen leiderschap. Het vormt een bron van nog meer ellende als er vanuit de onmacht leiding te geven aan jezelf ook nog leiding wordt gegeven aan anderen. Wie geen leiding kan geven aan zichzelf kan al helemaal geen leiding geven aan anderen. Wat je niet hebt kun je niet geven!’

Met dit citaat uit de inleiding van mijn boek ‘Eenvoud voor gevorderden’ kom ik direct bij de kern van mijn overtuiging. Leiderschap is maar voor een klein deel techniek en kennis en voor het grootste deel bestaat het uit vaardigheden en bewustzijn. Vrijwel alle leidinggevenden beginnen hun loopbaan in de uitvoering. Hier is vakkennis onvermijdelijk en met wat succes word je leidinggevende. Dan komt er een nieuw niveau tevoorschijn. Het sociale domein, waarin je er met jouw kennis alleen niet meer komt en je andere vaardigheden nodig hebt. Sociale vaardigheden in de omgang met mensen. En voor je het weet ben je bij jezelf aanbeland. Bij jouw basis voor het leiderschap. Hoe vind je jouw basis in die sociale complexiteit? Hoe stevig is die om daarin je weg te vinden?

Een inspirerend leider is meer gericht op de mensen om zich heen dan op zichzelf. Zij maken of breken immers jouw succes? Je met hen verbinden en hen de mogelijkheid bieden zich te ontwikkelen en te groeien in een veilige omgeving, weliswaar met gezag, maar zonder macht, is geweldig. Vertrouwen maakt dat je zelf als leider ook eerlijke feedback krijgt en zelf kunt groeien.
Maar hoe zit het met jouw basis? Jouw zelfvertrouwen om die ruimte te geven? Zit je ego of zit je eigen onzekerheid in de weg? Ben je nog wel jezelf en leef je wel je eigen leven vanuit je eigen kracht of word je geleefd? Kun je de druk aan?
Leiderschap op basis van verticaal denken, het gebruik van macht en het zien van je medewerkers als productiemachines, is niks nieuws en gemeengoed sinds de industriële revolutie. Daarmee negeren we natuurlijk wel alle ontwikkelingen van de laatste vijfentwintig jaar waarin de digitale revolutie er voor zorgt dat er geen afstanden meer bestaan. We worden gebombardeerd met informatie en als onderneming zijn we kwetsbaar omdat digitale media je in een dag kunnen maken en breken. Dit heeft een enorm effect op medewerkers en de wijze waarop zij gezien en behandeld willen worden. Lifetime employment is historie en begraven. Je zult als bedrijf en organisatie van betere huize moeten komen om de juiste mensen aan te trekken en te behouden.

Mijn overtuiging en ervaring in ruim 30 jaar leiderschap is dat het antwoord in de eenvoud zit.
De eenvoud die in ons allemaal aanwezig is. Maar verwar eenvoud niet met simplisme. Eenvoud is het resultaat van een lange weg (gevorderden!) en vraagt om oefening en bewustzijn. Eenvoud kent geen weerstand en geeft onmiddellijk succes. Eenvoud is het liefhebben van je ego, maar deze niet zijn eigen gang laten gaan. Eenvoud is je bewust zijn van de ballast. In jezelf en op de werkvloer. Reken af met je neiging tot perfectionisme. Accepteer dat is wat is. Oefen in het maken van écht contact. Eenvoud is je bewust zijn van jezelf en van de positie die inneemt.

In mijn boek neem ik je mee op reis naar de eenvoud. Het geeft ingrediënten die je kunt kiezen omdat ieder van ons ergens anders is op zijn reis. Mijn missie is je kennis te laten maken met je eigen eenvoud en je de kracht ervan te laten ontdekken in jouw leiderschap over jezelf en over anderen.
Om ervan te genieten dat je minder moet en nodig hebt om meer te bereiken. Om je bewust te zijn van de plek die je inneemt in het prachtige spel van leiderschap en om de rust in jezelf te vinden.
Het boek kent niet teveel woorden. Dat is ballast. Het is een zakboek met stevige kaft, een leeslint, veel citaten en prachtige tekeningen met het doel je te in alle rust mee te nemen op je reis naar de eenvoud.

Met boekbesprekingen, eendaagse seminars en een driedaagse workshop wil ik de mogelijkheid bieden om je, met begeleiding, verder te verdiepen en je eigen pad naar de eenvoud te vinden.
Ik zie het als een mooie opmaat naar een verdere ontdekking van jezelf in je leiderschap zoals Frits Wilmsen die verzorgt met zijn geweldige trainingen in Impeccable Leadership.

Ben Meijering

Blijf met onze maandelijkse ‘Impuls’ op de hoogte van de ontwikkelingen en onze inzichten op het gebied van: