Blog

Ontmoet onderhandelexpert Daniel Shapiro: Mis dit niet!

Het is bijna zover: Daniel Shapiro, dé onderhandelexpert van Harvard en schrijver van het boek Duurzaam Onderhandelen, komt naar Nederland. In deze blog vertellen we meer over zijn unieke methode en zijn keynote in de Balie in Amsterdam. Ben jij erbij op 23 september?

De methode: conflicten en ruimte

Shapiro’s praktische methode voor het overbruggen van zelfs de lastigste emotionele kloven stoelt op het idee van de ruimte tussen twee partijen. Veel mensen zien deze unieke eigenschap van conflicten over het hoofd en gaan uit van een tweeledig concept: ‘jij tegen mij’ of ‘wij versus zij’. Hierbij richten ze zich voornamelijk op hun eigen belangen. Een conflict bestaat echter letterlijk ‘tussen ons’ en in die ruimte is er sprake van een complexe emotionele dynamiek die een samenwerking in de weg zit.

De theorie van Shapiro omvat praktische, effectieve stappen waarmee je een emotioneel geladen conflict omzet in iets positiefs waarvan beide partijen profiteren. Je leert de afstand tussen de strijdende partijen te duiden. En ingewortelde emoties, verdelende dynamiek en botsende meningen? Daar werk je omhéén. Hiervoor zijn slechts enkele eenvoudige handelingen nodig – net als bij het aansteken van een stapel hout waardoor je het benodigde vuur kunt creëren.

Wereldvrede en de lokale variant

Van de beste Brexit-aanpak tot effectieve globale afspraken omtrent het klimaat of de vluchtelingencrisis: op zaterdag 23 september bespreekt Shapiro dergelijke onderwerpen in de Balie in het kader van de Internationale Dag van de Vrede. Op basis van zijn uitgebreide ervaring bij het World Economic Forum, de Verenigde Naties en de Wereldbank laat hij zien hoe zelfs de meest emotioneel beladen conflicten duurzaam kunnen worden opgelost.

Na zijn keynote vindt er een gesprek plaats met deskundigen uit politiek en bedrijfsleven, waaronder Alexander Rinnooy Kan. Robert Jan Steinmetz van FP&P zal de avond begeleiden. Deze experts zullen hun eigen visie op onderhandelen delen en praktische handvatten aanreiken die je kunt toepassen om je eigen lokale variant van wereldvrede te realiseren.

Shapiro ontmoeten in Amsterdam?

Op zaterdag 23 september kun je Shapiro in levenden lijve ontmoeten. Mis deze unieke kans niet! Verzeker je plek bij de keynote in de Balie. Koop je tickets direct!

Blijf met onze maandelijkse ‘Impuls’ op de hoogte van de ontwikkelingen en onze inzichten op het gebied van: