Blog

De persoonlijke ontmoeting: dáárin schuilt de sleutel tot succes

Elkaar in de weg zitten en verkeerd begrijpen is zó gemakkelijk aan de inhoudelijke oppervlakte. Dat kan vervreemdend werken en (daarmee) samenwerking in de weg zitten. Want mijn eigen gedachtenlijnen zijn vertrouwd en voelen natuurlijk aan. Niet zo gek, want deze wortelen in een lange reeks van ervaringen en interpretaties. De opvattingen, gedachten en gevoelens van een ander, daarentegen, zijn ‘vreemd’, nieuw en soms zelfs ongemakkelijk. Ze bestaan in een andere realiteit. Hoe ga ik om met die verschillen?
 

Arena en strijd: onbalans

Stel: ik werk in een professional-services-organisatie. Als mijn portefeuille het goed doet, heb ik succes. Dat maakt het belangrijk dat een klantopdracht op mijn naam komt te staan. Wanneer er anderen bij het proces betrokken zijn geweest, kan dit gauw leiden tot een gevecht: wie mag de verkoop tot ‘zijn’ overwinning rekenen? Samenwerking, verbinding en vertrouwen komen hierdoor intern onder druk te staan. We regelen het verkeer met macht, dominantie en eisen. Zo proberen we de ontstane onbalans in evenwicht te krijgen.

De ‘arena’ die we hiermee creëren is niet bevorderlijk voor performance en innovatie. Het probleem ligt in het feit dat we de relatie zijn gaan zien als een transactie die gebaseerd is op eigenbelang – niet op intrinsieke motivatie. Daarmee maken we de organisatie kwetsbaar. De vraag is: hoe voorkom je een dergelijke situatie?
 

Vermijd de afstand, ontmoet elkáár!

Elkaar werkelijk begrijpen kost tijd en moeite. Daar ontbreekt het je vaak aan in de dagelijkse praktijk. En zeker als het lastig wordt – als de relatie onder spanning komt te staan – zijn we geneigd om ‘het moedige gesprek’ te vermijden. Toch is het belangrijk om de aandacht, de moed en het geduld op te brengen voor een persoonlijke ontmoeting. Wanneer de beleving, gedachten, gevoelens en behoeften van een ander ons onbekend blijven, scheppen we namelijk een afstand. Die vullen we vervolgens beiden in met ‘strategieën’ en afgeleid gedrag. Wanneer we dan met de ander te maken krijgen – bijvoorbeeld omdat we moeten samenwerken – ontmoeten we niet elkaar, maar dat wat er tussen ons in staat: het ‘masker’ dat we hebben opgezet. Het resultaat? Oppervlakkigheid, onbegrip en strijd. En daarmee contraproductieve relaties en resultaten. Investeer dus in de persoonlijke ontmoeting. In de moed om met elkaar aan de orde te stellen ‘hoe we met elkaar willen omgaan’. Maak dat wat vaak onuitgesproken blijft, expliciet. Meld wat je beleeft en waar je behoefte aan hebt in de samenwerking. En spreek je intenties uit. Zodat we écht van elkaar weten waar we aan toe zijn. Dit zal duurzame vruchten afwerpen!

Blijf met onze maandelijkse ‘Impuls’ op de hoogte van de ontwikkelingen en onze inzichten op het gebied van: